Condors

Condors in Peru

Condors hebben op zich niet zo veel met buizerds te maken. Maar dit stukje wil ik u toch niet onthouden.

Op een rondreis door Peru, in mei 1999 werd een bezoek gebracht aan de Colca Canyon. Deze 1200 meter diepe kloof wordt elk jaar smaller en kent vele aardbevingen. Maar bovenal is het een plaats waar je vele Condors kunt aantreffen. Vooral bij het Cruz del Conder, een uitzichtpunt bovenaan de kloof, krijg je bijna garantie op het zien van Condors. Deze zweven hier veelvuldig voorbij op de opstijgende warme lucht uit de canyon. Ze zijn volledig van deze thermiek afhankelijk, want ze kunnen niet echt vliegen. Wat ze wel heel goed kunnen is ergens vanaf springen en heeeel lang zweven en rondcirkelen.

Condor (Colca Canyon, Peru)

Al cirkelend speuren ze de omgeving af naar aas en voedsel. Door boven een maaltijd te gaan cirkelen lokken ze (een soort) vos naar bijvoorbeeld een dood dier. Deze vos zal dan dit kadaver openhalen en er van eten. Als de vos klaar is, kan de Condor het werk afmaken. Het is essentieel dat de vos eerst eet, want de Condor heeft geen scherpe snavel en klauwen om een kadaver open te halen.

Vier Condors (Colca Canyon, Peru)

Verderop in de Canyon ligt het dorpje Macay. Voor de door een aardbeving verwoeste kerk zit een Black Chested Buzzard Eagle op een steen. Voor een geringe vrije gift mag deze op je schouder zitten. Niet echt vogelvriendelijk, maar een van de weinige inkomsten voor dit arme dorp op de rand van de afgrond.

bcbe2