Jacht

Vanuit de lucht

De Buizerd is een uitstekende zweefvlieger. Op de thermiek laat hij zich meedrijven en zonder veel vleugelslagen kan hij lange tijd rondjes circelen. Dit kost relatief weinig energie terwijl hij een goed overzicht over het jachtgebied heeft. Deze methode van jagen is vooral in de zomermaanden te zien, dan is er voldoende thermiek om op te zweven. De hoogte waarop de Buizerd zo zweeft en glijdt kan verschillen van enkele meters tot 100 meter, maar meestal circelt hij tussen de 20 a 40 meter hoog. Zodra de buizerd een mogelijke prooi in het vizier krijgt gaat deze zoekvlucht over in bidden. De Buizerd blijft dan stilhangen op een plaats, waarbij de kop nagenoeg op een vaste positie blijft. Bij voldoende sterke wind kan dit door kunstig op de wind te balanceren, is de wind niet sterk genoeg hiervoor dan zal hij zo min mogelijk met de vleugels slaan. Na het bidden gaat de Buizerd in de aanval over (of niet). Deze aanval bestaat uit het, al dan niet in etappes, afdalen om uiteindelijk met omhoog gestrekte vleugel zich op de prooi te laten vallen. Een gevangen prooi wordt met de klauwen gedood.

Vanaf een paaltje

De Buizerd speurt, in plaats van zwevend, ook graag de omgeving af vanuit een hoge zit. Gezeten op een paaltje, een dode tak of een anderssortige vehoging in het landschap tuurt hij dan in het rond.Als een prooi gezien is, lijkt hij ineens veel alerter en staart naar een vast punt, bewegend met de kop om de afstand en plek in te schatten. De aanval die volgt bestaat uit een korte glijvlucht tot op de prooi.

paaltje

Vanaf de grond

De Buizerd jaagt ook wel vanaf de grond. Dan loopt hij rond, op zoek naar insecten en slakken. Vooral in het voor en najaar kan de insectenjacht lucratief zijn, al is deze methode moeilijker waar te nemen door de laag bij de grondse positie. Mede omdat dit moeilijker waar te nemen is, treft u hier geen foto bij aan.